Образна система творів періоду російсько-української війни: проєкти «Наживо», «Понівечене небо»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31500/2309-8155.23.2023.294854

Ключові слова:

образна система, воєнна тематика, сталі мотиви, сучасні художні практики

Анотація

Проаналізовано зміни образної системи у творах воєнної тематики від кінця лютого 2022 року до середини 2023 року на прикладі проєктів «Наживо» та «Понівечене небо». На першій виставці проєкту «Наживо» експонувалися твори, якими авторки задекларували укоріненість в культурні шари рідної землі; в другій виставковій експозиції акцент було зроблено на розкритті теми взаємодії людини і всесвіту в часи війни; на третій виставці найбільше проявилась зацікавленість авторок міфологією, що засвідчує глибший рівень мистецького осмислення модерної історії України. Відзначено, що при зміні образної системи, пов’язаної з розширенням тематики та глибиною осмислень драматичних подій, учасниці проєкту «Наживо» зберігають у творах сталі мотиви, як-от образи-архетипи. Учасники проєкту «Понівечене небо» в своїх художніх практиках реалізують результати осмислення власної ідентичності як міцної основи в часи випробувань через вираження укорінення в родину, рід, ширше — рідну землю. Укоріненість, висловлена молодими митцями у власний спосіб, засвідчує тенденцію, проявлену в творах українських художників воєнного часу. Таким чином, для учасників проєктів «Наживо» та «Понівечене небо» в художніх практиках важливим є маркування ідентичності через передачу зв’язку з родом як сім’єю, й родом у сенсі рідної землі, а також уведення подій російсько-української війни в ширший історичний і культурний контекст. Ефективній реалізації творчих устремлінь сприяє розробка образної системи, що характеризується розширенням при виробленні сталих мотивів.

Біографія автора

Тетяна Чуйко, Національний музей Тараса Шевченка

кандидат мистецтвознавства, заступник генерального директора з наукової роботи

Посилання

Weil, S. (1998). Ukorinennia. Lyst do kliryka [The Need for Roots. Letter to a Priest]. Kyiv: D. L. [In Ukrainian].

Tsymbal, T. (2005). Buttievisne ukorinennia liudyny yak sotsialno-filosofska problema [Human Existential Rooting as a Socio-Philosophical Problem]. Kyiv: NPU imeni M. P. Drahomanova [In Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-28

Як цитувати

Чуйко, Т. (2023). Образна система творів періоду російсько-української війни: проєкти «Наживо», «Понівечене небо». Мистецтвознавство України, (23), 33–42. https://doi.org/10.31500/2309-8155.23.2023.294854

Номер

Розділ

МИСТЕЦЬКА РЕЦЕПЦІЯ ВІЙНИ